Over ons

Wie zijn wij


Exultate Deo is al meer dan 140 jaar dé oratoriumvereniging van Voorschoten. Een gemengd koor van zo’n 80 leden van uiteenlopende leeftijd dat staat voor kwaliteit.
Jaarlijks geven wij twee concerten, waarvan een meestal een groot oratorium met orkest is. Recent voerde het koor in 2022 de Matthäus Passion van Bach uit samen met Wassenaar Vocaliter. En in 2018 werd in de Stadsgehoorzaal te Leiden Die Jahreszeiten van Haydn ten gehore gebracht.
Naast werk van de klassieke grootmeesters staat eveneens muziek van minder bekende componisten op het programma. Ook worden er kleinere, interessante concerten gegeven. 

Onze dirigent


Leo den Broeder is sinds augustus 2000 dirigent van Exultate Deo. 
Hij is professioneel musicus. Hoewel hij van jongs af aan enthousiast koorzanger was, belandde hij in 1982 min of meer toevallig als dirigent voor een koor. Zijn talent voor directie werd min of meer toevallig ontdekt. Al jong was hij een begenadigd trompettist en enthousiast koorzanger. Als enige die noten kon lezen vroeg zijn vader hem op 18-jarige leeftijd     - nog zonder opleiding - de muzikale leiding op zich te nemen van  een nieuw opgericht jeugdkoor. Dit ging hem zo goed af dat hij een studie dirigentenstudie begon bij de Stichting Samenwerkende Nederlandse Korenorganisaties in Utrecht, met onder andere Jos Vranken jr. en Jan Eelkema als leermeesters. Aan het Instituut Dirigenten Educatie te Gorinchem behaalde hij onder leiding van Joop Schets het staatsexamen Praktijkdiploma Koordirectie. Via hetzelfde instituut studeerde hij verder voor het diploma Uitvoerend Musicus. Deze studie rondde hij in 1998 af. 
In de afgelopen jaren is Leo den Broeder dirigent geweest van een aantal kerk-, kamer- en oratoriumkoren, waarmee hij werken uitvoerde uit alle stijlperiodes van de koorliteratuur. 
Naast Exultate Deo, waar Leo vaste dirigent is, heeft hij de muzikale leiding over de Westlandse Oratoriumvereniging 'Excelsior' uit Naaldwijk en over het “Christelijk Kamerkoor Maassluis”. 

Onze pianist


Seth Heeren is de vaste begeleider van Exultate Deo.  Hij begon op zevenjarige leeftijd met vioollessen aan de muziekschool te Roosendaal, waar hij bovendien lid werd van de nieuw opgerichte koorschool. Elf jaar oud kwam hij in aanraking met het fenomeen piano; deze maakte spoedig deel uit van zijn muzikale aspiraties.
Seth was zeer actief, speelde viool op concoursen, in een kamerorkest en in een eigen strijkkwartet. Ook met pianospelen gaf hij de voorkeur aan samenspel. Op zijn vijftiende was hij vaste repetitor bij het West-Brabants Operakoor en tevens als begeleider verbonden aan een balletschool. Seth studeerde aan het Haags Conservatorium, met als hoofdvak Theorie der Muziek. Hij is muzikaal betrokken bij een groot aantal koren en amateurverenigingen. Seth begeleidt het koor op de piano. Die voert verder dan de obligate muzikale ondersteuning, Seth speelt schijnbaar moeiteloos alle muzikale stromingen en alle nuances die nodig zijn om het koor bij de repetities te ondersteunen.

Onze zangpedagoge


Nathalie Mees geeft sinds enige jaren geregeld stemvormingslessen bij Exultate Deo. Als sopraan wordt zij regelmatig gevraagd voor oratoria als het Requiem van Verdi of de Petite Messe Solennelle van Rossini. Ook was zij te horen in opera’s als “Hänsel und Gretel” van Engelbert Humperdinck en “Dido and Aeneas” van Henry Purcell.

Naast haar werk als zangeres is Nathalie ook dirigente van het smartlappen/levensliedkoor Eigenwijs in Pijnacker. Tevens geeft zij op projectbasis stemvorming aan het Residentiekoor.